Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vlaming Edward (34) uit Maaseik wint Groot Dictee : slechts 3 fouten

Edward Vanhove, een 34-jarige ambtenaar arbeidsveiligheid uit Maaseik, heeft het 23e Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Hij maakte nauwelijks 3 fouten.

De 23ste editie van Het Groot Dictee was er eentje van een zwaar kaliber. De Nederlandse schrijver Adriaan van Dis schotelde de deelnemers een acht paragrafen lange tekst voor met als titel 'Zijn waar wij niet zijn'.

De tekst was doorspekt met ongewone uitdrukkingen en zelden gebruikte woorden als 'kitschtrukendoos' en 'twee-onder-een-kapwoningwijk'. Die deed bij veel deelnemers de ogen rollen, wenkbrauwen fronsen en wanhopig hoongelach weerklinken.

Vanhove won voor een andere Vlaming, Piet Goedghebeur (10 fouten). Nederland volgde op plaats 3 met twee deelnemers: Timo Bomhof en Cees Otto (12 fouten).

Bij de bekende deelnemers haalde NOS-Journaalpresentator Herman van der Zandt (17 fouten) het voor professor Rik Coolsaet (20 fouten).

In de tussenstand verstevigt Vlaanderen zijn leidingspositie. Sinds het ontstaan in 1990 heeft een Vlaming al twaalf keer de eerste prijs weggekaapt, tegenover tien Nederlandse zeges. Eén keer was er een ex-aequo, vorig jaar meer bepaald.

(belga) (anp)

Deel dit artikel